Kundalini joga

Kundalini joga je v osnovi orodje samodiscipline, ki nam pomaga biti to, kar v resnici smo – duhovna bitja. Daje nam možnost vpogleda potrebnega za prepoznavanje resnice in nas spodbuja, da se soočamo z življenjem, namesto da bi se izogibali situacij. Prenaša zavedanje in orkestrira osebno dinamiko, tako da usklajuje notranjo in zunanjo resničnost sorazmerno s tem, koliko lahko intuitivno uravnovešamo sebe, objekt s katerim smo v odnosu in okolje. Je zelo neposredna disciplina, saj nas hitro pripelje do tega, kar v resnici že smo. Zato se tudi imenuje »znanost resničnosti« oz. »joga zavedanja«.

Kundalini joga preko elektromagnetnega polja deluje na našo intelektualno, psihološko in fizično sfero bivanja. Vibracijska frekvenca našega elektromagnetnega polja odseva koliko svobodno življenjska sila teče znotraj našega bitja. Ta tok in njegova energijska vibracija se lahko širita sorazmerno z zmanjšanjem naših psihičnih blokad in s tem kažeta na naš notranji konflikt oz. notranjo harmonijo. Magnetno polje tako priča o notranjem stanju strahu ali ljubezni, krčenju ali širjenju, usmerjenosti in doslednosti.

Tehnologija Kundalini joge je koncentrirana v kriyah. Kriya je zaporedje položajev (Asana) v kombinaciji z položaji rok (Mudra), usmerjanjem oči (Dhristi), specifičnimi dihalnimi tehnikami (Pranayama) in določenimi frekvencami zvoka (Mantra), sestavljenih v kombinacijo za spodbujanje fizičnega, duševnega in energijskega sistema. Kriya je popolno dejanje z natančnimi časi izvajanja, pavzami in sprostitvijo, ki omogočajo določeno, predvidljivo in želeno stanje zavesti. Spodbujanje elektromagnetnega polja spremlja odločno delovanje na podzavest. Kriya namreč diagonalno prodira v podzavest, da odstrani blokade, ki nam ne dovoljujejo biti v resničnem odnosu z nekom ali nečem. Na mentalni ravni kriya spodbuja nevrone, da najdejo nove asociativne poti, razpletajo stare vzorce, odpirajo nove priložnosti in scenarije ter tako pripravljajo um, da prepozna možnosti, v katere prej ni verjel.

Vsaka tehnika neposredno in posredno spodbuja prebujanje zavesti. To daje jasnost, zavedanje in razsežnost razumevanja resničnosti nas samih in drugih, ter zaznavanja posledic naših namenov, besed in dejanj.

[Povzeto po knjigi Disciplina, ki jo je napisal Sadhana Singh]

Sadhana

“Kaj je sadhana? To je zavezana molitev. To je samo-obogatitev. To ni nekaj, kar bi storili zato da bi nekomu ugajali ali nekaj pridobili. Sadhana je osebni proces, v katerem se potrudiš po svojih najboljših močeh.”
Yogi Bhajan

Sadhana pomeni vsakodnevno duhovno prakso. Je temelj vseh duhovnih prizadevanj. Sadhana je vaš osebni, individualni duhovni napor. Je glavno orodje, ki ga uporabljate za delo na sebi, da dosežete namen življenja. Lahko jo delamo sami ali v skupini. Sadhana je vse, kar počnemo dosledno, da prečistimo svojo zavest, da se lahko povežete z neskončnostjo v sebi. Vsak dan preden se srečate s svetom, si naredite uslugo – uglasite svoj živčni sistem in se uglasite s svojim najvišjim notranjim bistvom. Vključuje fizične vaje, meditacijo in molitev.

Med tem, kar imenujemo “ambrozijske ure” (dve uri in pol pred sončnim vzhodom), energija, ki jo vnesete v svojo sadhano, doseže največje rezultate. Takrat je svet tišji, lažje je meditirati in se osredotočiti na dan pred začetkom vrveža. Delanje sadhane kadarkoli, podnevi ali ponoči, vam bo koristilo.

Razvij redno duhovno prakso in prevzemi nadzor nad svojim življenjem. Razvij poglobljeno duhovno prakso in odpri vrata globoki izkušnji. Zaveži se vsakodnevnem srečanju s svojim višjim Jazom in tvoje odločitve in življenje bodo postali izvirni; tvoje življenje bo nosilo podpis tvoje duše; tvoja prisotnost bo v vsakem trenutku izražala  intimnost Neskončnega. Potopi se v veselje zmage, ki izhaja iz tega, da vsak dan začneš z močno sadhano in vsak izziv postane priložnost.

[povzeto po opisu na spletni strani organizacije 3HO]

Glasilo društva

Preberite zadnjo številko glasila ali preglejte predhodne številke v arhivu glasil.