Jogi Bhajan

Predstaviti Jogi Bhajana v nekaj vrsticah je precejšnji izziv. Vsem, ki želijo izvedeti več svetujemo knjigo The man called the Siri Singh Sahib.

Kratek opis življenske poti Jogi Bhajana

Harbhajan Singh se je rodil 26. 8. 1929 v premožni družini v vasi Kot Harkarn, ki je takrat bila del pokrajine Punjab v Indiji, danes pa je del Pakistana. Kot otrok se je učil Hatha joge in pomembnosti ravnovesja živčnega sistema od učitelja Acharya Nariner Dev. Tantra jogo je študiral s Sant Hazara Singh. Svoje znanje je poglobil skozi študij Vedanta filozofije v Sivananda Ashramu v Rishikeshu.

Ko je končal študij in usposabljanje, je Guru Ram Dasa prepoznal za svojega pravega guruji. V tem času je bil vladni uslužbenec, nameščen v Amritsarju. Dolga leta se je posvečal poučevanju, dokler ni spoznal, da lahko le s predanim služenjem  in ponižnostjo dobi tisto, kar išče. Štiri leta in pol je dnevno pomival tla Zlatega templja, hiše Guru Rama Dasa.

Njegov prihod v Kanado leta 1968 je zaznamovalo več incidentov. Letalska družba je izgubila njegovo prtljago in njegov gostitelj in edini stik v Kanadi se je smrtno ponesrečil. Znašel se je sam v neznani deželi, brez sredstev, vendar s gotovostjo v svojega Guruja. Od tukaj naprej se je njegova pot, kljub težavam, vzpenjala. Jogo je poučeval na večjih ameriških univerzah. Postal je vodnik številnih študentov in duhovni vodja Sikh Dharme na Zahodu.

Ustanovil je organizacijo 3HO (Healthy, Happy, Holy Organisation) za širjenje joge, meditacije in prehranjevalnih praks. Poučeval je, izučeval učitelje, potoval in se udeleževal konferenc po vsem svetu.

[na podlagi knjige “Sadhana: Lessons for everyday life”, ki jo je napisal Sadhana Singh]

Knjiga

Učenje Jogija Bhajana – Moč govorjene besede

je knjiga brezčasne modrosti. Besedilo je napisano lahkotno, hkrati pa je zelo navdihujoče in globoko. Knjigo lahko berete od začetka do konca, ali pa po njej listate naključno – v vsakem primeru se vas bodo besede dotaknile in povzdignile vašega duha. Knjiga je sestavljena iz več poglavij, ki obravnavajo specifične tematike. Posebna pozornost je posvečena moči govorjene besede in besedi kot fenomenu na splošno. Se zavedamo svojih besed in njihove moči? Ali govorimo resnico? Ali znamo biti resnični in iskreni do sebe, do svojega bistva, do svojega poslanstva? Jogi Bhajan pravi, da ko je beseda enkrat izgovorjena, je zapisana v etru in postane del naše karme. Ne moremo je vzeti nazaj, zato je zelo pomembno kakšne besede izbiramo.

UČENJE JOGIJA BHAJANA – MOČ GOVORJENE BESEDE je knjiga za duhovne iskalce. Za tiste, ki so pripravljeni pogledati onkraj pojavnosti stvari, onkraj oblike in se zazreti v brezoblično bistvo, v učitelja znotraj nas, ki nas tokrat, skozi besede Jogija Bhajana, nenehno nagovarja. Če ste naleteli na to knjigo, vas bo vaš notranji učitelj zagotovo nagovoril in vas korak za korak, nežno, ampak odločno vodil še globlje vase. Namreč, ko enkrat stopiš na duhovno pot, ni več poti nazaj. Smer je samo še naprej in navzgor.

Pripravila Ana Rozman – Tarandeep Kaur

Cena knjige je 10 € + poštnina (možen je tudi osebni prevzem).

Knjigo lahko naročite na mailu: drustvo.kundalini@gmail.com

Moč govorjene besede

Glasilo društva

Preberite zadnjo številko glasila ali preglejte predhodne številke v arhivu glasil.