Jogi Bhajan

Yogi Bhajan 0

Jogi Bhajan je »oče« Kundalini joge na Zahodu. Čeprav pravijo, da je Kundalini Joga mati vseh vrst joge, je na Zahodu postala znana zelo pozno. Stoletja so bila dragocena učenja Kundalini Joge v Indiji zadržana v veliki tajnosti. Leta 1969 se je Jogi Bhajan zavedel, da ljudje hrepenijo po nečemu boljšemu in da je napočil pravi čas in prostor za začetek širjenja tega znanja. Prišel je na Zahod ustvarjati učitelje, ne pa učence ali privržence. Že od prvih dni v Ameriki je lahko pogledal nekoga in mu je rekel: »Pojdi in uči«. Tako je poslal prve učitelje na Aljasko, v New York, v Amsterdam. Po celemu planetu je napotil učence, ki naj bi obdržali in širili duh in znanje te joge.

Ko je pošiljal učenca v kakšno oddaljeno mesto, je čutil hrepenenje duš tistih ki v tem mestu živijo. Jogijske skupnosti so se naravno in hitro širile po celemu svetu.

Čeprav smo ljudje v resnični duši enaki, nas naša človeška pojavnost ločuje, tako poreklo kot narodnosti ter z njimi povezane tradicije, jeziki, prehrana, celo spol. Včasih nas tovrstne ovire zmedejo in se nam zdijo dejanske. Ob vsem tem je osupljivo, kako je učenje Jogi Bhajana prekoračilo vse te ločnice in se uveljavilo kot skupna energija združenja, ki prinaša harmonijo in duhovno razumevanje med ljudmi vseh nacij in vseh jezikov. Sicer to ni povsem nerazumljivo, saj je bil J.B. tudi Mojster Komunikacije. Njegova disertacija »Komunikacija: Osvoboditev ali Obsodba« odkriva nekatere tehnike ki jih je običajno uporabljal in so ga naredile uspešnega v premoščanju kakršnih koli jezikovih ovir. Vedel je, da bosta Kundalini joga in način življenja ki ga prinaša (zdravi, srečni, sveti) peljala veliko človeško družino k harmoniji in edinosti.

Več o jogi Bhajanu na http://www.yogibhajan.com/

Pripravila Anastasia Preložnik