Gurudakshina

Koncept gurudakshine je zelo star in je unikaten primer v kulturi in tradicije Indije. Izraža spoštovanje do učitelja, ali guruja v obliki darila, plačila ali dela. Gurudakshina v Kundalini jogi je povezava z Zlato verigo, z vračanjem viru učenj Jogi Bhajana.

Jogi Bhajan je povedal, da je življenje učitelja zadnja inkarnacija na tem planetu in da se s tem, ko postanemo učitelji, lahko osvobodimo. Naloga učitelja je, da predstavlja znanost Kundalini joge pravilno in posreduje duh odličnosti in razdajanja, ki ga ponazarja naš učitelj Jogi Bhajan. Bistvo njegove narave je dajanje in to je tisto, kar nas navdihuje, izziva, sooča in povzdiguje! Dajanje Gurudakšine je izraz hvaležnosti našemu učitelju, za znanja s katerimi smo bili blagoslovljeni in za privilegij, ki nam je bil dan, da smo učitelji Kundalini joge. Uspevamo tako, da vračamo del našega zaslužka od vseh tečajev, ki temeljijo na učenjih Jogi Bhajana.

Siri Singh Sahib je rekel tudi: »Gurudakshina je pot prosperitete, moč samozaupanja in samozavesti vsake celice našega bitja. To ni le zelo spiritualno, to je "božje" v dajanju. Čeprav nam Bog daje vse, se to, da v Njegovem Imenu dajemo toliko svojemu višjemu jazu imenuje Gurudakshina.« Prispevki Gurudakshine se uporabljajo za razširjanje 3HO učenj in Kundalini joge, kot jo je učil Jogi Bhajan. Način izračunavanja Gurudakshine je enostaven – znaša 11% bruto prejemkov iz naslova učenja. Gurudakshina se izplačuje lokalni organizaciji ki predstavlja znanost Kundalini joge v tradiciji jogi Bhajana. V Sloveniji je taka organizacija – naše društvo. S tem, da boste del svojih dohodkov delili z društvom, ne le podpirate svojo prosperiteto ter izražate zaupanje učenju Jogi Bhajana – izražate tudi zaupanje Vesolju in razumevanje zakona Karme.

TRR za gurudakshino in donacije:

SI56 0510 0801 3157 751, Združenje učiteljev kundalini joge, Grošljeva 8, 1000 Ljubljana

Priprava: Anastasia Preložnik
Prevod: Julija Šifrer